Kamis, 19 November 2015

Satu Gambaran Keseluruhan Biji Poppy

Satu Gambaran Keseluruhan Biji Poppy

Kecil benih biru-hitam daripada ungu berwarna candu popi; kerana ia biasanya dipanggil, telah digunakan sebagai rempah oleh Sumeria sebagai lama dahulu 4000 SM Pada masa kini ia ditanam di banyak negara untuk kegunaan sebagai rempah masakan dan untuk kualiti ubat - ia digunakan untuk membuat morfin codeine.

• Apakah asal-usul dan ciri-ciri biji popi?
Popi candu tumbuh liar di Timur Tengah; ia pertama kali dibawa ke China seribu tahun yang lalu. Mereka telah digunakan untuk hartanah melegakan kesakitan mereka di Greece purba, Mesir dan Itali, serta India dan negara-negara Timur Tengah. Candu diperolehi daripada daging kepala benih belum masak - benih sendiri tidak mengandungi sebarang dadah. Tumbuhan tumbuh kira-kira 4 kaki (1 1/4 m) tinggi berbanding dengan jagung merah terang, atau bidang, popi Eropah. The popi candu juga mempunyai pelbagai dengan bunga putih.

• Apakah kegunaan masakan?
Dalam masakan Timur Tengah benih digunakan untuk hidangan manis rasa dan untuk membuat kek, puding dan tampalan strudel. Di India, yang menghasilkan popi candu dengan biji kuning, benih dipanggil khas khas dan digunakan untuk masakan daging rasa. Di kebanyakan negara Eropah benih ditaburkan ke atas roti yang baru dibakar untuk memberikan rasa pedas. Terdapat pastri tiga penjuru Yahudi yang dikenali sebagai Hamantaschen, yang mempunyai pengisian yang benar-benar diperbuat daripada biji popi. Anda boleh cuba membuat kek biji popi dengan madu --- mereka telah diberikan kepada atlet Greece purba untuk tenaga tambahan sebelum mereka mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik.

• Apakah kegunaan perubatan?
Biji popi candu yang digunakan untuk merawat cystitis dan pyelitis; membuat penyebaran dan tambah madu secukup rasa.

• Amaran: Di sesetengah negara mungkin ada halangan undang-undang kepada mengembangkan popi candu; semua bahagian tumbuhan, kecuali benih, yang beracun. Benih tidak perlu diberikan kepada sesiapa sahaja yang mengalami demam alergi atau mana-mana keadaan alahan lain.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar